maandag 20 oktober 2014

Beeldende Vorming: Kartonnen dier

Bij deze opdracht heb ik samen met Amber Storm een constructie van karton gemaakt. Het moest een constructie zijn van samengestelde dieren.

Voorbereidende opdracht:

Een mythische dier is een dier dat is samengesteld uit meerdere dieren. Ik moet hierbij bijvoorbeeld denken aan Harry Potter, want daar komen vaak zulke wezens voor.
Vaak hebben deze dieren ook krachten. Ze komen vaak voor in fantasie en daar kan alles.

3 collage's gemaakt op de computer:















Constructie maken:

Eerst gingen we op Google zoeken naar voorbeelden. De afbeelding hieronder hebben wij als voorbeeld gebruikt.

1. Voorbeeld
 Je ziet op de afbeelding een mix van een paard en een eend. Wij hebben er voor gekozen om het hoofd van de eend en het lichaam van het paard ook te gebruiken. Voor de staart hebben we voor de vis gekozen en voor de poten een beer.







Op afbeelding 2 zie je dat Amber de vormen van de dieren op het karton tekent. Deze vormen heb ik daarna uitgesneden met een stanleymes. Ik heb gemerkt dat dit wel erg lastig was, maar het is uiteindelijk gelukt!
3. Aan het werk met het Stanleymesje.

2. Amber aan het werk
Hoe ik daar mee bezig was zie je op afbeelding 3. Je ziet ook dat ik twee dezelfde vormen aan het uitsnijden ben. Dat doe ik omdat je geen lijm of iets dergelijks mocht gebruiken. We moesten dus de kartonnen vormen d.m.v. karton ook met elkaar verbinden. Om het te laten staan moet je het 3D maken en heb je dus van elke vorm twee dezelfde kartonnen stukken nodig
4. Hard aan het werk
 Op afbeelding 4 hebben we de voorbeelden allemaal getekend en uitgesneden. We waren aan het bedenken hoe we het met elkaar gingen verbinden.











5. Alle uitgesneden delen
Op afbeelding 5 zie je alle uitgesneden delen van het dier. Het hoofd van de eend, de lichamen van het paard en de staart van de vis. De staart moesten we uiteindelijk opnieuw maken, omdat je de vinnen er niet op mocht tekenen, maar de structuur met karton moest laten zien.
Je ziet ook een klein rechthoekig stukje liggen. Dit is geen afval, maar een verbindingsstukje. Je maakt dit stukje aan de onderkant van de twee lichamen vast en dan wordt het 3D.






6. Dier in elkaar zetten

Op afbeelding 6 gingen we proberen om het dier echt in elkaar te zetten. We hadden snel door dat het karton vrij zwaar was en dat het hoofd dus teveel gewicht had. Toch is het wel gelukt om een manier te vinden om hem toch in elkaar te kunnen zetten.









7. Eindresultaat.




Afbeelding 7 is het eindresultaat. Het hoofd hebben we toch een beetje gekleurd, omdat bijvoorbeeld een oog aanbrengen toch een beetje lastig zouden worden.
Je ziet dat de vissenstaart anders is geworden en we daar geprobeerd hebben om echt het schubben-effect te creëren.
De poten van een beer en het lichaam van het paard zijn dus ook verbonden d.m.v. de rechthoekige verbindingsstukjes.

Aan de hand van de feedback van Chris de Laak:
Het dier kan inderdaad niet staan, dat is ons niet gelukt. We wisten niet zo goed hoe we dit nog voor elkaar konden krijgen. We hadden hiervoor hulp moeten vragen, maar de les liep alweer op zijn einde.
Ook was het handig geweest als we 4 poten hadden gemaakt in plaats van twee!





~Juf Madelon

1 opmerking:

  1. Hoi Madelon,

    Hierbij stuur ik je mijn feedback van deze opdracht:

    Je bent goed bezig geweest zie ik. De foto's en de stukjes tekst die je hierbij hebt geplaatst geven een duidelijk beeld van wat je precies gedaan hebt en in welke volgorde. Nou zie ik dat je het beest in elkaar hebt gezet, alleen kan het niet staan. Misschien is het handig om ook te vertellen waarom het beest niet kon staan en hoe je dit mogelijk had kunnen oplossen. Voor de rest, goed werk!

    Groetjes,

    Chris de Laak(1C)

    BeantwoordenVerwijderen